Αδελφοποίηση Δήμου Αθηένου Κύπρος – Δήμος Νεάπολης Αιτωλοακαρνανίας Ελλάδα

Ο Δήμος προχώρησε στη διαδικασία αδελφοποίησης με ένα μητροπολιτικό Δήμο της Ελλάδας. Ο Δήμος Νεάπολης Αιτωλοακαρνανίας αποτελείτο από 4 κοινότητες βόρεια της πόλης του Αγρινίου.

Η πρώτη φάση της αδελφοποίησης ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης στο Δήμο μας. Στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στις 17 Σεπτεμβρίου 2008 υπογράφτηκε η Χάρτα Αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων. Η αδελφοποίηση δεν ολοκληρώθηκε αφού η αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα το 2011, μέσω του Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, επέφερε την ενσωμάτωση του Δήμου Νεαπόλεως Αιτωλοακαρνανίας στο Δήμο Αγρινίου. Έκτοτε, το θέμα ατόνησε.

Ευγνωμοσύνη και τιμή από τον Δήμο Αθηένου για τους κ. Φίλιππο Κρίστοφερ και Νίκο Μουγιάρη

Τελετή ανακήρυξης του κ. Φίλιππου Κρίστοφερ σε Επίτιμο Δημότη της Αθηένου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηένου ομόφωνα αποφάσισε την ανακήρυξη του Φίλιππου Κρίστοφερ, Προέδρου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), σε επίτιμο δημότη της Αθηένου ως ένδειξη εκτίμησης για την αγάπη του και τους στενούς δεσμούς που τον συνδέουν με τους απόδημους Αθηενίτες αλλά και ευρύτερα με τον απανταχού ελληνισμό.

Οι πολύχρονοι και πολύπλευροι αγώνες ενός άξιου διαχρονικού αγωνιστή  και γνήσιου πατριώτη για δικαίωση της μαρτυρικής Κύπρου, δεν μπορούν παρά να αναγνωρίζονται και να τιμούνται ευπρεπώς, ιδιαίτερα σε τούτους τους δύσκολους καιρούς που περνά ο τόπος μας. Ο Φίλιππος Κρίστοφερ γεννήθηκε στις 22/10/1948 στην Κερύνεια και έχει αναμφίβολα αφιερώσει χρόνο σκληρής δουλειάς για τη δημιουργία, τη στήριξη και την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας της ορθής διαφώτισης για το κυπριακό πρόβλημα στις Η.Π.Α. Είναι αξιοσημείωτο και άξιο συγχαρητηρίων το γεγονός ότι έχει εθελοντικά διαθέσει τεράστιους οικονομικούς πόρους και έχει αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα.

Ο Φίλιππος Κρίστοφερ μετανάστευσε στις Η.Π.Α., τον Οκτώβριο του 1959 και είναι παντρεμένος με τη δασκάλα, Χριστίνα Κούβαρη Κρίστοφερ που μαζί χαίρονται το γιος τους Νικ Φίλιπ Κρίστοφερ που διαπρέπει ως δικηγόρος. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 1970 με Πτυχίο Bachelor Of Arts και έκτοτε είναι Πρόεδρος/ Διευθύνων Σύμβουλος UTStarcom Personal Communications, Hauppauge, N.Y. Για την τετραετία 1980-1984 διετέλεσε Ανώτατος Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Επί Προεδρίας Αμερικής, Bill Clinton (1992-1996), διετέλεσε μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.

Η πολυποίκιλη προσφορά του Φίλιππου Κρίστοφερ στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πολιτική ζωή είναι πολυσήμαντη. Πρόεδρος και Ιδρυτής της Παγκύπριας Ένωσης Αμερικής στην Αστόρια, Πρόεδρος της Διεθνής Συντονιστικής Επιτροπής για την Κύπρο και Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ. Επίσης, είναι μέλος στα ακόλουθα: Audiovox Corporation NY, Ιατρικό Κέντρο Κουίνς Νοσοκομείο Νέας Υόρκης, Καρδιαγγειακό Κέντρο Κερύνεια, Φλάσινγ NY, Ενωμένο Ελληνο-Αμερικανικό Κογκρέσο, Αμερικανο- Κυπριακό Επιμελητήριο ΝΥ, Cyprus Children’s Fund NY, National Coordinated Effort Ουάσιγκτον, Cyprus Hellenic Affairs Committee, order of AHEPA Ουάσιγκτον.

Ο Φίλιππος Κρίστοφερ έχει λάβει πληθώρα βραβείων και τιμητικών διακρίσεων, όπως: Ελληνική Ιατρική Εταιρία ΝΥ 2005, 2003 Άνθρωπος της Χρονιάς HANAC, 2001 Άνθρωπος της Χρονιάς American Jewish Congress metropolitan Region, Pancyprians of Metropolitan DC 2001, Επίτιμος Καλεσμένος, Ετήσια επίσημη εκδήλωση PSEKA Καναδά 2000, Βραβείο, The Odyssey Award, Κοινότητα Αγ. Δημητρίου, Αστόρια, 1998, NYHQ Kyrenia Cardiovascular Center 1997, Melvin Jones Fellow, Lions Club International Foundation 1996, Μετάλλιο Τιμής Ellis Island 1995, Άρχων Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Τάγμα Αγίου Ανδρέα Αποστόλου 1995, 1994 Άνθρωπος της Χρονιάς, Πανκύπρια Ένωση Φλοίδα, Hermes Soccer Club 1989, 1989 Άνθρωπος της Χρονιάς, Κυπριακή Αδελφότης Σικάγο, Βραβείο Ελευθερίας -Πανκύπρια Ένωση Αμερικής 1988, Κλειδί της πόλης της Νέας Υόρκης, Κλειδί της πόλης Σαν Φρανσίσκο- Καλιφόρνια, Κλειδί της πόλης Κλίαργουοτερ- Φλόριδα.

Τα λόγια μικρά για να καλύψουν την προσωπικότητα και τη δράση του ανδρός αυτού που για τόσα χρόνια αφιερώνει τη ζωή του αφιλοκερδώς στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου και μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας προς το πρόσωπο και τις συνεχείς και επίμονες του προσπάθειες. Θερμές ευχαριστίες και εκτίμηση των απανταχού Αθηενιτών για την αγάπη και τη στήριξή του στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αθηένου.

Απονομή ενθύμιου δώρου ως ένδειξη ελάχιστης εκτίμησης προς τον διαχρονικό ευεργέτη της Αθηένου Νίκο Μουγιάρη.

Ο Νίκος Μουγιάρης είναι ένας άξιος Αθηενίτης, ο οποίος τιμά τη γενέτειρά του ποικιλοτρόπως και στηρίζει την Αθηένου ακατάπαυστα. Ως ένδειξη ελάχιστης εκτίμησης και ευγνωμοσύνης απονεμήθηκε ενθύμιο δώρο στον διαχρονικό αυτό ευεργέτη. Η στήριξή του συνεχίζεται σταθερά, ωθούμενος πάντοτε από την γνήσια του αγάπη και το ενδιαφερον του για το καλό και την πρόοδο αυτού του τόπου. Οι γενναιόδωρες προσφορές του Νίκου Μουγιάρη είναι αναρίθμητες.

Ο Νίκος Μουγιάρης γεννήθηκε στις 28/02/1945 στην Αθηένου και μόλις 19 ετών μετανάστευσε στην Αμερική, τον Απρίλιο του 1964. Οι αγώνες του δύσκολοι για να ζήσει, να σπουδάσει, να εργαστεί. Παρόλ’ αυτά, δραστήριος, έξυπνος και ανυπότακτος στις δυσκολίες, κατάφερε να διαπρέψει επαγγελματικά στήνοντας μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες καλλυντικών στην Αμερική. Οι ποικίλες και πάμπολλες επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν τον κράτησαν ποτέ μακριά από τον τόπο του.

Από το 1983 που ανέπτυξε σοβαρή εθνική και φιλανθρωπική δράση τόσο στην Αμερική, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για την Αθηένου, ο Νίκος Μουγιάρης στέκεται αθόρυβος συμπαραστάτης. Εκ βάθους καρδιάς ευχαριστίες για τις συνεχείς ετήσιες οικονομικές του προσφορές στο φιλανθρωπικό έργο των προγραμμάτων του Συμβουλίου Κοινωνικής Ευημερίας, για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του παιδοβρεφοκομικού μας σταθμού Γεώργιου και Ελένης Διγενή (Τταντή), για την σημαντικότατη οικονομική του συμβολή για την ανέγερση της Νέας Δημοτικής Στέγης Ενηλίκων αλλά και για τις λειτουργικές της δαπάνες.

Ευχές μας για κάθε επιτυχία στους συνεχείς αγώνες του, τόσο εθνικά, κοινωνικά, αλλά και επαγγελματικά. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συμβολή του στην ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Αθηενιτών από τις χορηγίες και το έργο του.