Η Δημοτική Βιβλιοθήκη άρχισε την λειτουργία της το 1962 με πρωτοβουλία του Δήμου επί Δημαρχίας Ανδρέα Χατζηθεοχάρους, με την συμπαράσταση και συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και την βοήθεια νεαρών εκπαιδευτικών της κοινότητας.

Λειτούργησε για ένα μικρό διάστημα ως περιοδεύουσα δανειστική βιβλιοθήκη και μετά ως μόνιμη. Με την πάροδο του χρόνου, τόσο ο μη εμπλουτισμός της με νέους τόμους και συγγράμματα, όσο και ο ακατάλληλος χώρος που λειτουργούσε προσφέροντας μόνο την δυνατότητα δανεισμού, αλλά και η συνεχόμενη εξέλιξη στον τομέα αυτό με τη χρήση του διαδικτύου κάτι που δεν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει, οδήγησαν τη λειτουργία της σε αδράνεια για ένα χρονικό διάστημα.

Η επαναλειτουργία και επαναδραστηριοποίηση της Διαχειριστικής Επιτροπής έγινε μέσω της σύστασης Δημοτίκής Επιτροπής Βιβλιοθήκης.

Η Επιτροπή αποτελείται από  ενεργοποιημένα άτομα με προσήλωση στο βιβλίο και τα γράμματα.

Στην χρονική περίοδο που ακολουθεί επιλέχθηκε άμεσα κατάλληλος υπό τις περιστάσεις χώρος, ο οποίος επιπλώθηκε και εξοπλίστηκε κατάλληλα ώστε να μπορεί να λειτουργεί κάτω από ανεκτές συνθήκες, προσλήφθηκε βιβλιοθηκάριος και άρχισε η επαναλειτουργία της.

Από τον Ιούνιο του 2013 η Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη κατά την χειμερινή περίοδο λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 15:00 μέχρι τις 18:00 και το Σάββατο από τις 11:00 μέχρι τις 13:00.
Κατά την θερινή περίοδο λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 16:00 μέχρι τις 19:00 και το Σάββατο από τις 11:00 μέχρι τις 13:00.

Έχοντας την ένθερμη ηθική και οικονομική υποστήριξη του Δήμου όπως και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με την ετήσια χορηγία προχωρεί σταδιακά η μηχανογράφηση της Βιβλιοθήκης, η οποία έχει εξοπλισθεί ώστε να γίνεται από τους ενδιαφερόμενους και χρήση διαδικτύου.

Η ανταπόκριση του κοινού που προέρχεται από όλες τις ηλικίες και όλες τις τάξεις, ενδυναμώνει την Διαχειριστική Επιτροπή να προχωρήσει στην συνεχή αναβάθμιση και εμπλουτισμό της με νέους τόμους που καλύπτουν γενικά όλα τα ενδιαφέροντα.

Στόχος είναι να καταστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηένου ένα υγιές κέντρο συγκέντρωσης και απασχόλησης των δημοτών, αλλά και μια εστία εξόδου από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας όσων εκτιμούν και αγαπούν το καλό βιβλίο.

Αναμένεται πως οι δημότες της Αθηένου θα αγκαλιάσουν με αγάπη τις προσπάθειες για να καταστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη ένα αξιόλογο κέντρο γραμμάτων και το βιβλίο ο πιο στενός φίλος και συνεργάτης του ανθρώπου.