Αποχετευτικό Σύστημα του Δήμου Αθηένου

Το Αποχετευτικό Σύστημα του Δήμου Αθηένου συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας «Βασικές Υποδομές στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.

Ο Δικαιούχος του Έργου ήταν το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ο Ενδιάμεσος Φορέας ήταν η Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και ο Φορέας Λειτουργίας του Έργου είναι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Αθηένου.

Η υλοποίηση του πιο πάνω Έργου προωθήθηκε στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Κύπρου με την κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα. Για την υλοποίηση του Έργου «Αποχετευτικό Σύστημα Δήμου Αθηένου» υπογράφηκαν δύο κατασκευαστικές συμβάσεις. Η πρώτη κατασκευαστική σύμβαση περιλάμβανε την κατασκευή του δικτύου συλλογής οικιακών λυμάτων και άλλων συναφών εργασιών, όπως αγωγούς μεταφοράς λυμάτων και φρεατίων επισκέψεως. Το κόστος ανήλθε στο ποσό των €4.223.000,00 συν Φ.Π.Α. και εκτελέστηκε από την Κοινοπραξία «FAP Construction Ltd & Adelfi Katsiou (Stiliotes) Ltd» και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2011. Τον  Απρίλιο του 2014, ολοκληρώθηκε η περίοδος ευθύνης του εργολάβου και έγινε η Τελική Παραλαβή.

Το Δεκέμβριο του 2014 κατακυρώθηκε η προσφορά για τη Β’ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Αθηένου, που περιλάμβανε τη Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού για 20 χρόνια, στην κοινοπραξία «Cybarco Ltd-Euromarket Ltd-Mekel J.V» με το ποσό των €7,877,000.00 συν Φ.Π.Α.

Το έργο θα εξυπηρετεί περίπου 6.500 κατοίκους του Δήμου Αθηένου, έχει δυνατότητα παραγωγής 1.078 κυβικών μέτρων επεξεργασμένου νερού την ημέρα, που είναι κατάλληλο για άρδευση, ενώ η ετήσια ποσότητα ανακυκλωμένου νερού που θα παράγεται αναμένεται να ανέλθει σε 280.000 κυβικά μέτρα.

Στις 16 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η Τελετή Εγκαινίων του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Νίκο Αναστασιάδη.

Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η Τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου στον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων του Αποχετευτικού Συστήματος Αθηένου, σε απόσταση 1.6km βόρεια του Δήμου Αθηένου, εντός της Νεκρής Ζώνης.

Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου έγινε από τον έντιμο Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη.  Το παρόν τους έδωσαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και τοπικών αρχών, Διευθυντές τμημάτων, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και άλλοι επίσημοι.

Η τελετή άρχισε με αγιασμό από τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτρη Παπαϊωάννου και το καλωσόρισμα έγινε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αθηένου κ. Δημήτρη Παπαπέτρου, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο «αξιόλογο και πολύ σημαντικό για τον Δήμο και ότι μετά από αρκετές δυσκολίες, λόγο της οικονομικής κρίσης που έπληξε το νησί μας, καταφέραμε να συνεχίσουμε το Έργο και αναμένουμε την ολοκλήρωση του το 2017».

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. Η συγχρηματοδότηση αυτή εμπίπτει στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας «Βασικές Υποδομές στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» για την Περίοδο 2007-2013.

Την κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων και την λειτουργία του για 20 χρόνια, ανέλαβε η Κοινοπραξία CYBARCO- EUROMARKET- MEKEL J.V.

Εγκαινιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2017 από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκο Αναστασιάδη, ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,6 χλμ βόρεια του Δήμου Αθηένου, μέσα στη νεκρή ζώνη.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς στο χαιρετισμό του τόνισε ότι ο Δήμος Αθηένου είναι ο μοναδικός «ελεύθερος» Δήμος της Κύπρου που έχασε το 80% της γης του, βρίσκεται ολόκληρος μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις τρεις πλευρές του, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή. Μετά το 1974 τόνισε, η ευημερούσα πριν Αθηένου, έμεινε λόγω της ημικατοχής σε στάσιμη κατάσταση και αυτό ακόμα επιτεύχθηκε λόγω της πολλής και ακατάπαυστης προσπάθειας των Αθηενιτών.  Ο μεγάλος πόρος του Δήμου, πέραν των φορολογιών, ήταν η κρατική χορηγία.  Λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τον τόπο μας αυτή μειώθηκε στο ήμισυ, με αποτέλεσμα, για να αντεπεξέλθει ο Δήμος στις υποχρεώσεις του, να πληρώνουν οι κάτοικοι δυσβάστακτους φόρους. Είναι παραδεκτό, ανέφερε, ότι η περίπτωση της Αθηένου είναι ειδική, αλλά και μοναδική σε σχέση με τα προβλήματα που βιώνει ο κόσμος της συνεπεία της τουρκικής εισβολής και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως απαιτήσει «πιο πιεστικά από την τουρκοκυπριακή πλευρά τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, ώστε να επωφεληθούν άμεσα τόσο οι κάτοικοι Αθηένου, όσο και των άλλων συνορευουσών περιοχών, από την άρση της απομόνωσης κα της ταλαιπωρίας που τους προκαλεί η μη διάνοιξη της διόδου για 43 χρόνια».

Επίσης, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αθηένου, αναφέρθηκε σε διάφορα και σημαντικά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηένου και ζήτησε τη στήριξη του κράτους.

Ανέφερε ότι με την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος λυμάτων έχουν μείνει στην Αθηένου οι κατεστραμμένοι δρόμοι, οι οποίοι έγιναν εκσκαφή για να τοποθετηθούν οι αγωγοί των λυμάτων.  Η Αθηένου έχει εδώ και μερικά χρόνια, τόνισε, το χειρότερο οδικό δίκτυο παγκύπρια και μόνον με σημαντική βοήθεια από το Κράτος, ανέφερε, θα μπορέσει να το διορθώσει.

Ζήτησε την  άμεση κατασκευή Αμφιθεατρικής Αίθουσας στο νέο Δημοτικό Σχολείο χωρίς τη συνεισφορά του Δήμου, που αδυνατεί να την καταβάλει, ενώ ο Δήμος έχει άμεση ανάγκη αυτής της αίθουσας.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό και εκτέλεση της Α΄ Φάσης του Έργου της ανάπλασης της  Κεντρικής Πλατείας των Εκκλησιών, ύψους 2 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι ενώ πλήρωσε το Κράτος και ο Δήμος ένα ποσό γύρω στις €135.000 για σχέδια, σήμερα δεν υπάρχει καν μελέτη και αν και οι μικρές Κοινότητες της Επαρχίας έχουν διαμορφωμένες πλατείες, η ακριτική Αθηένου που έπρεπε να έχει προτεραιότητα, δεν έχει καν σχέδια, αν και πλήρωσε ένα σημαντικό ποσό μέχρι σήμερα και έχει μια πολύ υποβαθμισμένη πλατεία.

Ζήτησε επίσης την τήρηση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έγινε στις 30/7/2015 στη Λάρνακα για εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς και τη μετατροπή της σε Πολυλειτουργικό Πολιτιστικό Κέντρο, ζητώντας την άμεση έγκριση του έργου στα πλαίσια του Μέτρου 7 του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναφέροντας του Προέδρου ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει σύντομα τα έργα που θα επιλεγούν και η Αθηένου δεν μπορεί να δεχθεί να μην συμπεριλαμβάνεται στα εγκριμένα έργα και το έργο αυτό.  Ζητούμε και παρακαλούμε για προσωπική σας παρέμβαση προς το σκοπό αυτό».

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο Προγραμματικές Περιόδους, 2007-2013 και 2014-2020. Στην πρώτη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 η συγχρηματοδότηση εμπίπτει στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας «Βασικές Υποδομές στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα». Στη δεύτερη Προγραμματική Περίοδο 2014 -2020 η συγχρηματοδότηση εμπίπτει στο Πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αποδοτική Διαχείριση των Πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ανταγωνιστικότητα και αειφόρος Ανάπτυξη».

Το Έργο περιλαμβάνει κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού για 20 χρόνια από την Κοινοπραξία CYBARCO-EUROMARKET-MEKEL J.V.  και αποτελείται από  το Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων, τη δεξαμενή αποθήκευσης επεξεργασμένου νερού, το κεντρικό σύστημα μεταφοράς του επεξεργασμένου νερού και το σύστημα επεξεργασίας και διάθεσης της λάσπης.

«Το κατασκευαστικό κόστος του έργου ανήλθε στα 10 εκατομμύρια περίπου ευρώ και το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του για 20 χρόνια θα ανέλθει στα 3 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα εξυπηρετεί περίπου 6.500 κατοίκους του Δήμου Αθηένου, έχει δυνατότητα παραγωγής 1.078 κυβικών μέτρων επεξεργασμένου νερού την ημέρα, που είναι κατάλληλο για άρδευση, ενώ η ετήσια ποσότητα ανακυκλωμένου νερού που θα παράγεται αναμένεται να ανέρχεται σε 280.000 κυβικά μέτρα», όπως σημείωσε στο χαιρετισμό του ο κ. Ανδρέας Μανώλη, Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου ο κ. Αντρέας Μανώλη, είπε ότι τα αναμενόμενα οφέλη  «είναι πρωτίστως η προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων, η προστασία της δημόσιας υγείας με την αποφυγή προβλημάτων από υπερχειλίσεις απορροφητικών λάκκων, αλλά και η παραγωγή ποσοτήτων νερού άρδευσης και η χρησιμοποίηση της παραγόμενης λάσπης από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με αποτέλεσμα την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων από το έργο, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου είναι ένα ακόμη έργο που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για πλήρη αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «οι αυξανόμενες ποσότητες του νερού αυτού ενισχύουν σημαντικά το ισοζύγιο, μειώνοντας τα τυχόν ελλείμματα, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής, μειώνουν το κόστος που καλείτο το κράτος να καταβάλει για άλλες μη συμφέρουσες λύσεις και συμβάλλουν στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Ακόμη, η χρήση ανακυκλωμένου νερού θα οδηγηθεί σε μειωμένη χρήση αφαλατωμένου νερού, εξοικονομώντας έτσι κόστος και ενέργεια».

Ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού που παράγεται από επτά Αστικούς Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων σ ’όλη την Κύπρο με ορίζοντα υλοποίησης ευρύτερου κρατικού σχεδιασμού το 2023, όταν και εκτιμάται ότι θα παράγονται 465 εκ. κυβικά μέτρα τριτοβάθμια επεξεργασμένου νερού, για την αξιοποίηση των οποίων έχει αρχίσει η κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής.

Τέτοια έργα μεταξύ άλλων είναι τα έργα στη Βαθειά Γωνιά, στην Ανθούπολη και στην επαρχία Λάρνακας. Πέραν τούτων, η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού Μιας Μηλιάς και μεταφορά του στις ελεύθερες περιοχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέρος του νερού αυτού θα έρθει και στην Αθηένου που το έχει ανάγκη και θα το αξιοποιήσει στο έπακρο.

Ο Μάριος Λανίτης, Αντιπρόεδρος της Cybarco Limited, εκ μέρους της Κοινοπραξίας CYBARCO-EUROMARKET-MEKEL J.V., ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τον Νοέμβριο του 2014 η Κοινοπραξία CYBARCO-EUROMARKET-MEKEL J.V., όταν αναλάμβανε η Κοινοπραξία τη μελέτη και κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην Αθηένου, αναλάβαμε να παραδώσουμε στην ποιότητα και τις προδιαγραφές του συμβολαίου. Ο στόχος επιτεύχθηκε και σήμερα είμαστε περήφανοι που από τον Απρίλιο του 2017 η Κοινοπραξία μας λειτουργεί τον Σταθμό, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της ακριτικής Αθηένου και τους κατοίκους της».

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό από τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτρη Παπαϊωάννου και ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αθηένου κ. Καρεκλά. Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Έπαρχος Λάρνακας, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι του Αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου,  του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και πλήθος προσκεκλημένων.