Τελευταίες ειδήσεις

Δελτίο Τύπου: Συνάντηση του Δημάρχου Αθηένου με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο στις 20/5/2019

Ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς είχε στις 20/5/2019 συνάντηση στα γραφεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία με τον Πρέσβη κ. Stanislav. V. Osadchiy, σε σχέση με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν  ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Παστού, το Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάρω Παστού, ο παράγοντας του Δήμου κ. Πανίκκος Λύτρας, καθώς και ο  Βοηθός Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Ο κ. Καρεκλάς εξήγησε στον κ. Πρέσβη ότι συνεπεία της Τουρκικής εισβολής του 1974 η Αθηένου υπέστη συντριπτικό πλήγμα και ότι είναι ο μοναδικός  ‘’ελεύθερος’’ Δήμος της Κύπρου που έχασε το 80% της γης του, που βρίσκεται ολόκληρος μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις τρεις πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή.

Επίσης του ανέφερε και του υπόδειξε σε χάρτη ότι ο Δήμος έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά, ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, αντί 45 – 60 λεπτά που χρειάζονται σήμερα.  Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία.  Επίσης οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονταν να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια. Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής της νότιας και ανατολικής Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο προς τη Λευκωσία, αποσυμφορώντας από την πυκνή κίνηση την υπάρχουσα είσοδο.

Γνωρίζουμε, ανέφερε ο Δήμαρχος, ότι για να επιτευχθεί το άνοιγμα της διόδου χρειάζεται μεγάλη πίεση και κατάλληλοι χειρισμοί προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ως επικεφαλής της Πρεσβείας μιας μεγάλης δύναμης στην Κύπρο, καθώς και σε συνεργασία και με τους άλλους πρέσβεις στην Κύπρο των μεγάλων δυνάμεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, δηλαδή να πεισθεί η Τουρκική πλευρά να ανοίξει η δίοδος.

Ο κ. Πρέσβης, γνώστης του προβλήματος, αφού ενημερώθηκε καλύτερα και είδε το πρόβλημα και την αδικία που υπάρχει και στον χάρτη, υποσχέθηκε ότι σε συναντήσεις του θα εγείρει το θέμα στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και θα προσπαθήσει να βοηθήσει. Γνωρίζει τον δρόμο, όπως ανέφερε, αφού σ’ αυτόν είχε και το μοναδικό του αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1970, ως υπάλληλος της τότε Πρεσβείας της Σοβιετικής Ένωσης στην Κύπρο.

Ο Δήμαρχος Αθηένου τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τον Δήμο και ο κ. Stanislav V. Osadchiy υποσχέθηκε να το πράξει, αφού διευθετηθεί συνάντηση με τον Δήμαρχο.

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc