ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΔΙΓΕΝΗ ΤΑΝΤΗ»

Η Αθηένου είχε την τιμή το 1945 να δεχτεί τον πρώτο παγκύπρια Παιδοκομικό Σταθμό.

Πρωτεργάτης αυτής της ιδέας ήταν ο αρχίατρος Τζέβερτον, ο οποίος σε συνεργασία με μια ευαισθητοποιημένη ομάδα Αθηενιτών κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πρώτο Παιδοκομικό Σταθμό που κατά καιρούς στεγαζόταν σε διάφορα σπίτια Αθηενιτών.

Παρόλες τις αντιξοότητες και τα πενιχρά μέσα, χάρη στο ζήλο διαφόρων δασκάλων που τον υπηρετούσαν, κατάφερε να κρατηθεί και να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του.

Με την πάροδο του χρόνου και αφού και οι συνθήκες ζωής άλλαξαν και οι γυναίκες – μητέρες άρχισαν να εργάζονται, εμφανίστηκε επιτακτικά η ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου που θα παρείχε φροντίδα και διαπαιδαγώγηση στα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων.

Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος Αθηένου αποφάσισε να κτίσει ένα σύγχρονο κτίριο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτές.

 

Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με την ανέγερση του Παιδοβρεφοκομικού Σταθμού «Γεωργίου και Ελένης Διγενή Ταντή» τον Σεπτέμβριο του 1991 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Κοινοτικής Ευημερίας με κρατική βοήθεια και οικονομική ενίσχυση του κ. Νίκου Μουγιάρη, απόδημος Αθηενίτης και επιτυχημένος επιχειρηματίας στην Αμερική.

Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Παιδοβρεφοκομικού Σταθμού Αθηένου είναι:

  • Πέτρος Σάμμουτος – Πρόεδρος
  • Γεωργία Χατζηθεοχάρους – Αντιπρόεδρος
  • Ελπίδα Ηλία – Γραμματέας
  • Κωνσταντία Καρούσιου – Μέλος
  • Αλέκος Σωτηρίου – Μέλος
  • Μιχάλης Χαρακτας – Μέλος
  • Χρυσταλλα Τραχηλου – Μέλος

Το σχολείο χαρακτηρίζεται από τους μεγάλους χώρους (τάξεις, γραφεία, καθιστικό, υπνοδωμάτια, κουζίνες, τραπεζαρίες, αποθήκες) ως επίσης και από την ιδιαίτερα μεγάλη του αυλή.

Οι χώροι του είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι με διάφορα έπιπλα, παιδαγωγικά παιχνίδια, κουκλόσπιτα, κουκλοθέατρα, μουσικές γωνιές, βιβλιοθήκες, καβαλέτα, κασετόφωνα, βίντεο, τηλεόραση, κρεβατάκια και πολλά άλλα που συμβάλουν αναμφίβολα στην καλύτερη φροντίδα, ψυχαγωγία και διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Μεγάλο τμήμα της αυλής είναι δεντροφυτεμένο, ενώ για την ψυχαγωγία των παιδιών υπάρχει υπόστεγο για τη γυμναστική, στεγασμένη αμμοδόχος και πολλά παιχνίδια όπως τσουλήθρες, τραμπάλες, κούνιες κ.ά.

Για καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των γονιών, το σχολείο διαθέτει και μεταφορικό μέσο (mini bus) για την μεταφορά των παιδιών πρωί και απόγευμα από και προς το σταθμό.

Η λειτουργία του Σταθμού χωρίζεται σε δύο τμήματα, τα οποία λειτουργούν από τις 6:45π.μ. μέχρι τις 5:30μ.μ. με πολύ χαμηλά δίδακτρα.

  • Παιδοκομικό Τμήμα: Αποτελείται από τμήματα που φροντίζουν και διαπαιδαγωγούν παιδιά 2 και 3 χρονών. Εποπτεύεται και κατευθύνεται από το Γραφείο Ευημερίας.
  • Βρεφοκομικό Τμήμα: Φροντίζει παιδιά από 2 μηνών έως 2 χρονών που εποπτεύεται και κατευθύνεται επίσης από το Γραφείο Ευημερίας.

Με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που αποτελείται από παιδοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς, βρεφοκόμους και βοηθούς, τα παιδιά περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τις ώρες τους με παραμύθια, κουκλοθέατρο, συζήτηση, τραγούδι, χορό, γυμναστική, ζωγραφική, ενασχόληση με πηλό, ζυμάρι, άμμο και νερό, κ.ά.

Αναπτύσσουν την πρωτοβουλία και τη φαντασία που καλλιεργεί τη σκέψη, την κρίση και τη δημιουργικότητά τους ενώ παράλληλα αποκτούν γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες με αποτέλεσμα να έχουν γερές βάσεις για την παραπέρα μόρφωσή τους.

Αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος του σχολείου αποτελούν οι διάφορες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις από ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, διαιτολόγους και άλλους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και οι ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις.

Το προσωπικό, ακούραστο και με την απόλυτη συνεργασία του οικείου Συνδέσμου Γονέων, τη συνεργασία και τη συμπαράσταση του Δήμου και του Συμβουλίου Κοινοτικής Ευημερίας, εξυπηρετεί σε αξιοθαύμαστο βαθμό τους σκοπούς για τους οποίους ο Σταθμός ιδρύθηκε.