Τελευταίες ειδήσεις

Πραγματοποίηση της Εναρκτήριας Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Europe of Diversity – Integration and Socialization of Migrants» στη Βουλγαρία.

Ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς, συνοδευόμενος από το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Αθηένου κ. Πέτρο Κολιά, παρέστηκε από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 μέχρι την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 στην εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος «Europe of Diversity – Integration and Socialization of Migrants», στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (EUROPE FOR CITIZENS) – NETWORK OF TOWNS – DEMOCRATIC ENGAGEMENT & CIVIC PARTICIPATION, που έγινε στην πόλη Knezha της Βουλγαρίας, ο Δήμος της οποίας είναι ο επικεφαλής εταίρος. Το Πρόγραμμα φέρνει κοντά πολίτες, τοπικές αυτοδιοικήσεις, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών σε 5 διακρατικές εκδηλώσεις για συζήτηση και σύγκριση πραγματικών προβλημάτων σε διάφορες χώρες, όπως η μετανάστευση, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και ο Ευρωσκεπτικισμός και θα ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέραν της εκδήλωσης στη Βουλγαρία θα γίνουν ακόμη τέσσερις εκδηλώσεις, με την επόμενη να λαμβάνει χώρα στη Μάλτα τον Φεβρουάριο.

Στη συνάντηση στη Βουλγαρία παρέστηκαν εκπρόσωποι από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, τις Βουλγαρία, Ουγγαρία, Γερμανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Λετονία, Ιταλία, Πολωνία, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα, Κροατία, Σουηδία, Ισπανία, Ρουμανία, Μάλτα και Κύπρο (Δήμο Αθηένου). Παρέστηκαν οι ανώτατοι εκπρόσωποι κάθε οργανισμού, οι οποίοι υπόγραψαν Σύμφωνο Αδελφοποίησης  των πόλεών τους και των οργανισμών τους. Έγιναν διευθετήσεις και κατά την υπογραφή του Συμφώνου Αδελφοποίησης ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος κάθε χώρας. Πριν την υπογραφή του Δημάρχου Αθηένου υπόγραψε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος της «Ελλάδας». Με την υπογραφή του Δημάρχου Αθηένου ακούστηκε ο ίδιος, ο Εθνικός Ύμνος της Κύπρου.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τον οργανισμό τους, ενώ παρέστηκαν σε συνέδρια και συζητήσεις στρογγύλης τραπέζης με περιεχόμενο που σχετίζετο με τη μετανάστευση, παρουσία του Δημάρχου της πόλης Knezha. Είχαν επίσης συνάντηση με τον Έπαρχο της Επαρχίας του Pleven στα γραφεία του, καθώς και συνάντηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Βουλγαρίας στη Σόφια με ένα των αντιπροέδρων της Βουλής, η οποία συνοδεύετο από βουλευτή της Επαρχίας του Pleven, με καταγωγή από τον Δήμο της Knezha. Στις συναντήσεις με τους αξιωματούχους οι εκπρόσωποι όλων των αντιπροσωπειών αναφέροντο σε συντομία στον οργανισμό τους και στην κατάσταση στη χώρα τους, ενώ παρέδιδαν αναμνηστικά δώρα στους επισήμους. Ο Δήμαρχος Αθηένου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην κατοχή μεγάλου μέρους της Αθηένου από τα Τουρκικά στρατεύματα και στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αθηένου αναγκάσθηκαν το 1974 να γίνουν «μετανάστες» στην ίδια τους την πατρίδα.

Στα δείπνα που παρατίθεντο παρουσιάζοντο παραδοσιακοί χοροί και μουσική της Βουλγαρίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο «Πανόραμα – Η Εποποιία του Pleven, 1877», τη σπηλιά «Prehodna» με τα μάτια του Θεού και πέτρινα σπίτια στην πόλη Lukovit.

Οι δράσεις του προγράμματος καλύπτονται 100% από Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

 

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc