Τελευταίες ειδήσεις

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ
Έπεσε κατά την τουρκική εισβολή στις 6.8.1974

Ο Κώστας Παπαπαύλου γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1949. Είναι γιος του Νικόλα και της Αγγελικής Παπαπαύλου. Αποφοίτησε από το οκτατάξιο τότε Δημοτικό Σχολείο της Αθηένου και στη συνέχεια εγγράφηκε στην Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, όπου ειδικεύτηκε ως συγκολλητής. Υπηρέτησε στην Εθνική φρουρά με τον βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας πήρε υποτροφία και παρακολούθησε μαθήματα στα ναυπηγεία της πόλης Κίελο της Γερμανίας.

Κατά την πρώτη φάση της εισβολής πήρε μέρος στις μάχες που οδήγησαν στην κατάληψη της κωμόπολης της Λεύκας, την οποία κατοικούσαν Τουρκοκύπριοι. Πενήντα έφεδροι, μεταξύ των οποίων και ο Παπαπαύλου, στις 5.8.1974 οδηγήθηκαν από τη Λεύκα στην περιοχή Λαπήθου – Καραβά και επιδόθηκαν στη ναρκοθέτηση θέσεων, από τις οποίες υπήρχε κίνδυνος να διέλθουν τουρκικά άρματα μάχης και να επιτεθούν εναντίον των δύο κωμοπόλεων. Στις 6 Αυγούστου οι Τούρκοι, παραβιάζοντας ακόμη μια φορά την εκεχειρία, κατέλαβαν τη Λάπηθο και τον Καραβά εγκλωβίζοντας πολλούς εθνοφρουρούς, μεταξύ των οποίων και τον Κώστα Παπαπαύλου. Αν και προδομένος, ο υπερήφανος και γενναίος Ανθυπολοχαγός παρέμεινε για να πολεμήσει υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Αγνοείτο για 44 ολόκληρα χρόνια. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Η ταφή έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 2019 στο Κοιμητήριο Αθηένου με τιμές ήρωα.

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc