Τελευταίες ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΤΟ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΙΣ 6/11/2018

Ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς είχε στις 6/11/2018 συνάντηση στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας της Βρετανίας στην Κύπρο με τον Ύπατο Αρμοστή κ. Stephen Lillie, σε σχέση με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλοι παράγοντες του Δήμου, καθώς και ο  Πρέσβης κ. Σώτος Ζακχαίος, επικεφαλής της Ελληνοκυπριακής Αντιπροσωπείας για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

Ο κ. Καρεκλάς εξήγησε στον κ. Πρέσβη ότι συνεπεία της Τουρκικής εισβολής του 1974, η Αθηένου υπέστη συντριπτικό πλήγμα και ότι είναι ο μοναδικός  ‘’ελεύθερος’’ Δήμος της Κύπρου που έχασε το 80% της γης του, που βρίσκεται ολόκληρος μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις τρεις πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή.

Επίσης του ανέφερε και του υπόδειξε σε χάρτη ότι ο Δήμος έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά, ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, αντί 45 – 60 λεπτά που χρειάζονται σήμερα.  Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία.  Επίσης οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονταν να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια. Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής της νότιας και ανατολικής Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο προς τη Λευκωσία, αποσυμφορώντας από την πυκνή κίνηση την υπάρχουσα είσοδο.

Γνωρίζουμε, ανέφερε ο Δήμαρχος, ότι για να επιτευχθεί το άνοιγμα της διόδου χρειάζεται μεγάλη πίεση και κατάλληλοι χειρισμοί προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάλεσε τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ως επικεφαλής της Πρεσβείας μιας μεγάλης δύναμης στην Κύπρο, να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, δηλαδή να πεισθεί η Τουρκική πλευρά να ανοίξει η δίοδος.

Ο Ύπατος Αρμοστής, αφού ενημερώθηκε και μετά από πολλές ερωτήσεις του ώστε να αντιληφθεί καλύτερα το πρόβλημα και πώς η διάνοιξη της διόδου θα εξυπηρετήσει τόσο την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, υποσχέθηκε ότι σύντομα θα εγείρει το θέμα στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και θα προσπαθήσει να βοηθήσει, ενώ ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον Δήμαρχο Αθηένου για τα αποτελέσματα των προσπαθειών του.

Ο Δήμαρχος Αθηένου τον κάλεσε να επισκεφθεί την περιοχή, ώστε να αντιληφθεί καλύτερα το πρόβλημα και ο κ. Lillie υποσχέθηκε να το πράξει σύντομα.

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc