Τελευταίες ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΕΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΕΝΟΥ ΣΤΙΣ 28/11/2018

Ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς υποδέχθηκε στο Γραφείο του στις 28/11/2018 σε προγραμματισμένη επίσκεψη τον Πρέσβη της Αυστραλίας κ. Sam Beever, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να μάθει για την κατάσταση της Αθηένου.

Ο κ. Καρεκλάς εξήγησε στον κ. Πρέσβη ότι συνεπεία της Τουρκικής εισβολής του 1974, η Αθηένου υπέστη συντριπτικό πλήγμα και ότι είναι ο μοναδικός  ‘’ελεύθερος’’ Δήμος της Κύπρου που έχασε το 80% της γης του, που είναι ολόκληρος μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις τρεις πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή.

Επίσης του ανέφερε και του υπόδειξε σε χάρτη ότι ο Δήμος έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά, ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, αντί 45 – 60 λεπτά που χρειάζονται σήμερα.  Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία.  Επίσης οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονταν να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια. Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής της νότιας και ανατολικής Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο προς τη Λευκωσία, αποσυμφορώντας από την πυκνή κίνηση την υπάρχουσα είσοδο, συμπεριλαμβάνοντας και Τουρκοκύπριους που επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές και επιστρέφουν μέσω Λευκωσίας στα κατεχόμενα. Ο κ. Sam Beever πήρε μαζί του αντίγραφο του χάρτη.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, μετά από ενδιαφέρον του κ. Πρέσβη, αναφέρθηκε στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος της Αθηένου (το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο, το Χάνι του Μεστάνα, την παραδοσιακή κατοικία Καλλίνικου Μοναχού με την παρασκευή χαλουμιού σε επισκέπτες, τον παραδοσιακό αλευρόμυλο με την παρασκευή ψωμιού σε επισκέπτες, τις εξαιρετικές εκκλησίες της Αθηένου, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αρχαία της Αθηένου που βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και στο Λούβρο στο Παρίσι και άλλα), στον γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα της περιοχής με τις πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και τα πολλά τυροκομικά και άλλα εργοστάσια, στα παραδοσιακά αθηενίτικα προϊόντα και το μεγάλο Φεστιβάλ που γίνεται γι’ αυτά, τη μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου, την άνθηση του εθελοντισμού στην Αθηένου και τη μεγάλη επιτυχία του Δήμου με την Καλή Πρακτική για τον Εθελοντισμό και το Πρόγραμμα URBACT στο οποίο ο Δήμος είναι επικεφαλής και άλλα. Επίσης αναφέρθηκε στους πολλούς Αθηενίτες που μένουν μόνιμα στην Αυστραλία.

Ο κ. Sam Beever, αφού ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο, αντιλήφθηκε το πρόβλημα από τη μη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου και την αδικία που συντελείται στην περιοχή, που έχει αποκλεισθεί μόνον λόγω 2 χιλιομέτρων κατεχόμενου δρόμου και υποσχέθηκε ότι όπου του δίνεται η ευκαιρία θα εγείρει το θέμα και θα προσπαθήσει όσο μπορεί να βοηθήσει. Επίσης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα διάφορα προγράμματα και ασχολίες των κατοίκων της Αθηένου.

Στη συνέχεια ο κ. Πρέσβης ξεναγήθηκε στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο, όπου είδε τα εξαιρετικά αρχαιολογικά, εκκλησιαστικά και εθνογραφικά δείγματα που εκτίθενται εκεί, ενώ ενημερώθηκε για τη ζωή της Αθηένου από τα πολύ παλιά χρόνια. Ευχαρίστησε πάρα πολύ τον Δήμαρχο για τη συνάντησή τους και υποσχέθηκε να είναι δίπλα στην Αθηένου με όποιο τρόπο μπορεί.

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc