Τελευταίες ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΦΤΟ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΆΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Με Ανακοίνωση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού  ανακοινώθηκε ότι ο Εθνικός Κατάλογος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εμπλουτίστηκε με έξι νέες εγγραφές, σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία εξέτασε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2019 από ενδιαφερόμενους φορείς και κοινότητες.

Μια από τις νέες εγγραφές είναι το «Παραδοσιακό οφτό κλέφτικο της Κύπρου», που υποβλήθηκε από τον Δήμο Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου.

Επίσης εγγράφηκε και το στοιχείο «Ο γαλακτοκομικός πολιτισμός της Κύπρου: παραδοσιακές πρακτικές, τεχνικές παρασκευής και εθιμική ζωή», αίτηση που υποβλήθηκε από το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με άλλους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Αθηένου.

Με την ευκαιρία των νέων εγγραφών που αφορούν τον Δήμο Αθηένου, ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς με ανακοίνωσή του:

α. Ευχαριστεί την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού  για την εγγραφή των στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο  Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

β. Συγχαίρει όλους τους Αθηενίτες παραγωγούς του Παραδοσιακού οφτού κλέφτικου της Κύπρου για την άρτια παραγωγή και την ψηλή ποιότητα παρασκευής, που επέτρεψε στον Δήμο Αθηένου να το προτείνει για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο της ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

γ. Συγχαίρει την ΄Εφορο του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου κ. Νόνη Παπουή για την εξαιρετική ετοιμασία και υποβολή των αιτήσεων.

δ. Διαβεβαιώνει τους Αθηενίτες ότι η υποβολή αιτήσεων για εγγραφή νέων στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο θα συνεχισθεί, αφού τα στοιχεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αθηένου, καθώς και τα εξέχοντα αθηενίτικα προϊόντα, είναι πάρα πολλά.

Copyright 2021 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc