Τελευταίες ειδήσεις

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ – ΚΑΛΛΙΝΙΚΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΕΝΟΥ

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM-International Council of Museums), το οποίο συστάθηκε το 1946 με έδρα το Παρίσι, καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου  ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Σκοπός της επετείου είναι να αναγνωριστούν οι μουσειακοί χώροι ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, μετάδοσης γνώσης, προώθησης και ενίσχυσης του διαλόγου για περισσότερο σεβασμό στις πολιτισμικές διαφορές και ειρήνη και συνεργασία μεταξύ των λαών.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα και αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι: ¨Το μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση¨

Δυστυχώς η πανδημία του Κορωνοϊού έπληξε σημαντικά τις ζωές όλων μας, επηρεάζοντας κάθε τομέα. Ο χώρος του πολιτισμού, συμπεριλαμβάνοντας και τα μουσεία, έχει πληγεί πολύ σοβαρά και η κρίση αυτή ωθεί σε σημαντικές αλλαγές. Το 2020 πολλά μουσεία, σε παγκόσμια κλίμακα, αναγκάσθηκαν να γιορτάσουν τη  Διεθνή Ημέρα Μουσείων ψηφιακά, μέσω εφαρμογών και δράσεων.

Το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου εγκαινιάστηκε το 2009 και στεγάζεται στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο. Από την ίδρυσή του τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διάφορες εκδηλώσεις. Ως γνωστό πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο και οι τρεις συλλογές του, η αρχαιολογική, η εκκλησιαστικής τέχνης και η εθνογραφική, ταξιδεύουν τους επισκέπτες και διδάσκουν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας πολλές εκδηλώσεις του Μουσείου δεν έγιναν. Ευχή όμως όλων είναι με «αναστοχασμό» να μπορέσει να «επανεκκινήσει» σύντομα η κανονική λειτουργία του, δίνοντας στους επισκέπτες τη χαρά και τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα υπέροχα εκθέματά του.

Πληροφορίες και δρώμενα του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα και στο facebook του μουσείου www.athienoumuseum.org.cy.

Για να τιμήσει καλύτερα τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο Δήμος Αθηένου θα ανακοινώσει μια άλλη μέρα, μόλις οι συνθήκες με την πανδημία το επιτρέψουν, που ελπίζεται να είναι σύντομα, κατά την οποία η είσοδος στο Μουσείο θα είναι δωρεάν για όλους τους επισκέπτες.

 

Από τον Δήμο Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου
12 Μαΐου 2021

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc