Τελευταίες ειδήσεις

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, 16-22 Σεπτεμβρίου 2021

«Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα – Safe and Healthy with Sustainable Mobility»

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας», 16-22 Σεπτεμβρίου, της οποίας το φετινό μήνυμα είναι «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα», ο Δήμος Αθηένου καλεί τους δημότες να ζήσουν την εμπειρία και να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ή το περπάτημα ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς.

Η βιώσιμη κινητικότητα ορίζεται ως η βιώσιμη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον.

Εφαρμόζοντας τη βασική αρχή του ορισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην κινητικότητα, είναι δυνατόν να διατυπωθεί ότι βιώσιμη κινητικότητα είναι η κινητικότητα που ικανοποιεί τις ανάγκες μετακίνησης των σημερινών γενεών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα των επόμενων γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες κινητικότητας.

Για να υπάρξει βιώσιμη κινητικότητα, η Αθηένου του 21ου αιώνα πρέπει να εγκαταλείψει το μοντέλο του 20ού που στηριζόταν στο αυτοκίνητο και να στραφεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στο ποδήλατο, στο περπάτημα.

Ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Ο Δήμος Αθηένου καλεί τους δημότες όπως:

  1. Χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ή το περπάτημα, όπου είναι εφικτό, για τη μετάβασή τους στον χώρο εργασία τους.
  2. Αποστάσεις μικρότερες των 20 λεπτών να γίνονται προτιμότερο με τα πόδια.
  3. Μετακινήσεις για ψυχαγωγία εντός του δήμου, δηλαδή για μια επίσκεψη σε ένα φίλο ή συγγενή, μπορούν να γίνονται με ποδήλατο ή περπάτημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αθηένου, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, θα αναρτά καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του δραστηριότητες που μπορούν οι δημότες να ακολουθήσουν, όπως και τα οφέλη της κάθε δραστηριότητας.

Ο Δήμαρχος κ. Κυριάκος Καρεκλάς, δίνοντας το καλό παράδειγμα και στα πλαίσια εφαρμογής της σχετικής προτροπής του Δήμου προς τους δημότες, κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας θα μεταβαίνει από και προς το γραφείο του στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο με τα πόδια.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε για μια Βιώσιμη Κινητικότητα, για καλύτερη επόμενη γενεά.

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc