Τελευταίες ειδήσεις

Η Αθηένου δηλώνει: «Όχι καλαμάκι, παρακαλώ».

Ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς στηρίζει ένθερμα τη δράση της  ομάδας εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας, που θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει με βιοδιασπώμενα καλαμάκια όλα τα «συμβατικά» πλαστικά καλαμάκια που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου, που ως στόχους έχει:

  • να αυξήσει την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την περιβαλλοντική ρύπανση
  • να αναδείξει την Επαρχία Λάρνακας ως την πρώτη επαρχία  της Κυπριακής Δημοκρατίας που υιοθετεί αυτήν την καλή πρακτική
  • να αναδείξει την εθελοντική προσφορά από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες
  • να αποτελέσει έμπνευση για παρόμοιες δράσεις
  • να αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ οργανωμένων συνόλων

Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Η Λάρνακα βάζει τέλος στο πλαστικό καλαμάκι» και ανήκει στις δράσεις της ομάδας εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα «…επειδή νοιάζομαι…δρω».

Καλαμάκι, ένα τόσο μικρό αντικείμενο, που κάνει τόση μεγάλη ζημιά. Κάθε χρόνο, τα πλαστικά καλαμάκια σκοτώνουν 1.100.000 ανυποψίαστα ζώα που το μπερδεύουν  με τροφή, αποτελούν τον έκτο πιο συχνό τύπο απορριμμάτων και ένα από τα υλικά που προκαλούν τη μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση.

Η μάχη κατά του πλαστικού ξεκίνησε από την Αμερική και συνεχίστηκε στη Βρετανία, όπου  τα πλαστικά καλαμάκια περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση όλων των πλαστικών απορριμμάτων με ορίζοντα το 2042.

Σας ενθαρρύνουμε να δηλώσετε : «Όχι καλαμάκι, παρακαλώ».

Σε περίπτωση που το καλαμάκι είναι σημαντικό για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές ή καλαμάκια πολλαπλής χρήσης.

Τα νέα, βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτί και αντέχουν αρκετή ώρα μέσα στον καφέ, τον χυμό ή το ποτό, χωρίς να διαλύονται. Τα καλαμάκια πολλαπλής χρήσης μπορεί να είναι μεταλλικά, γυάλινα, καλαμάκια από μπαμπού .

Στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, μια κινηματογραφίστρια-ακτιβίστρια,  η Linda Booker, δίνει τη δική της μάχη με τα πλαστικά καλαμάκια… Θυμάστε τη χαρακτηριστική εικόνα τρόμου με τα σαγόνια του καρχαρία να χάσκουν κάτω από την επιφάνεια του νερού και τον τίτλο: “jaws” να μας παγώνει το αίμα; Ο κίνδυνος υπάρχει πάντα κάτω από την επιφάνεια, μόνο που τα σαγόνια είναι πλαστικά και τα δόντια είναι καλαμάκια! Προκειμένου να δείξει την πραγματική απειλή,  δημιούργησε το ντοκιμαντέρ: STRAWS!

Στην  32 λεπτών ταινία της, η κινηματογραφίστρια προσπαθεί να περιγράψει το μέγεθος του  προβλήματος και να εξηγήσει γιατί τα πλαστικά καλαμάκια  προξενούν τόση μεγάλη ζημιά στο οικοσύστημα. Ένα σημαντικό στοιχείο που υποδεικνύει η ταινία είναι ότι το πλαστικό καλαμάκι δεν είναι βιοδιασπώμενο. Αυτό σημαίνει ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν [μιλάμε για εκατοντάδες χρόνια], μπορεί να κόβεται σε μικρότερα κομμάτια, αλλά ποτέ δεν θα διαλυθεί εντελώς. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι τα πλαστικά καλαμάκια  περιέχουν BPA, μια τοξική χημική ουσία που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα βλαπτική για τον ανθρώπινο οργανισμό. «Πιστεύω ότι το βίντεο με το πλαστικό καλαμάκι στο ρουθούνι της θαλάσσιας χελώνας υπήρξε καταλυτικό για την κινητοποίηση ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια», λέει η Linda.

Ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς συμμετέχει σε καμπάνια για να καταργηθούν τα πλαστικά καλαμάκια

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc