Τελευταίες ειδήσεις

Πραγματοποίηση της 2ης Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «AGORA – Democratic Values & Culture in Europe», στα πλαίσια της Πρόσκλησης EUROPE FOR CITIZENS, του άξονα «Δίκτυα Πόλεων».

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «AGORA – Democratic Values & Culture in Europe», στα πλαίσια της Πρόσκλησης EUROPE FOR CITIZENS, η οποία έλαβε χώρα στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2021, στον Δήμο  Smolyan της Βουλγαρίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν, με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αθηένου κ. Παύλο Σπύρου, 10 εκπρόσωποι του Δήμου Αθηένου, που είναι ο Επικεφαλής Εταίρος, εκπρόσωποι των Δήμων Smolyan της Βουλγαρίας, Cinicello Balsamo της Λομβαρδίας – Ιταλίας και Santa Maria Da Feira της Πορτογαλίας, καθώς και εκπρόσωποι του Οργανισμού «Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων»  Αθήνας – Ελλάδας.

Το πρόγραμμα AGORA έχει σαν κεντρικό του άξονα τον ανοικτό διάλογο σε δημόσιο χώρο, μέσω της πειραματικής μεθόδου διαλόγου και συμμετοχής, όπως στην Αρχαία Αθήνα. Παράλληλα, προωθεί την αντίληψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών. Βοηθά τους συμμετέχοντες, διευκολύνοντας το συναισθηματικό τμήμα της γνώσης, ενώ ενδυναμώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Επιπρόσθετα, δημιουργεί δεξιότητες επικοινωνίας και συζήτησης μέσα στην ομάδα και προωθεί τη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου επικοινωνίας από κοινωνιολογικής απόψεως.

Ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι €143.640 και καλύπτεται 100% από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Οι βασικοί στόχοι της 2ης συνάντησης ήταν να δώσει στους συμμετέχοντες καλύτερη γνώση της διαδικασίας χάραξης πολιτικής και των δημοκρατικών διαδικασιών, να εργαστούν οι συμμετέχοντες στο θέμα του δομημένου διαλόγου και πώς να εμπλέξουν όλους τους νέους, πώς να ενθαρρυνθούν  οι νέοι να είναι πιο ενεργοί και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, αλλά και να μάθουν να συνεργάζονται μαζί για το ευρύτερο καλό τους.

Η διήμερη συνάντηση των εταίρων στη Βουλγαρία είχε πλούσια και ποικίλη Ημερήσια Διάταξη. με δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Smolyan, επίσκεψη στο μουσείο RHM της πόλης Smolyan, όπου είχαν όλοι την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό, έγινε διαδραστικό εργαστήρι για να γνωρίσουν την πόλη και τις ιδιαιτερότητές της μέσα από ένα παιχνίδι, ούτως ώστε να ανακαλύψουν τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά της, διάλεξη με τίτλο #theFutureIsYours, με βασικό στόχο την εκμάθηση χρήσης εργαλείων που θα βοηθήσουν τη νεολαία να κάνει τη φωνή της να ακουστεί, διάλεξη για να μάθουν τη διαδικασία χάραξης πολιτικής (Policy making) και πώς μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, διάλογος και παρουσίαση από διάφορες ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τη σημερινή νεολαία, όπως εργασία, κλιματική αλλαγή, πολιτικά δρώμενα, στέγαση κλπ, επίσκεψη στη φαντασμαγορική σπηλιά Uhlovitsa και στο χωριό Gudevitsa, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ντόπιους και να τους εξηγήσουν πώς ζουν οι άνθρωποι εκεί, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση τους βοηθά.

Τελειώνοντας, ορίστηκε η 3η συνάντηση του Προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Cinicello Balsamo της Λομβαρδίας – Ιταλίας τον Φεβρουάριο του 2022.

 

Copyright 2021 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc