Τελευταίες ειδήσεις

ΑΡΤΕΜΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ
Ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59

Ο Αρτέμος Φραντζέσκου γεννήθηκε στην Αθηένου το 1931. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Κώστα και της Ροδούς Φραντζέσκου.

Αρχικά ασχολήθηκε με τη γεωργία, αργότερα όμως έγινε μηχανικός μηχανοκίνητων οχημάτων με ειδίκευση στην επιδιόρθωση τρακτέρ.

Από τις αρχές του αγώνα εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α., της οποίας ανέλαβε την αρχηγία στην Αθηένου με το ψευδώνυμο ΑΘΩΣ. Από τη θέση αυτή διηύθυνε την επιχείρηση συλλογής των κυνηγετικών όπλων της Αθηένου στις 22.1.1956. Επίσης οργάνωσε ενέδρες εναντίον των ΄Αγγλων, στις οποίες πήρε μέρος και ο ίδιος.

Στο σπίτι του κατασκευαζόταν μπαρούτι, με το οποίο η Οργάνωση προμήθευε και γειτονικά χωριά. Τη νύχτα της 11ης Αυγούστου 1956, θέλοντας να δοκιμάσει το μπαρούτι που είχε κατασκευάσει με συναγωνιστές του, πυροδότησε μικρή ποσότητα. Όμως μια σπίθα που εκτινάχτηκε έπεσε σε διπλανό σωρό από μπαρούτι, που άρχισε να αναφλέγεται. Και ενώ ο Αρτέμος προσπαθούσε να βγάλει στην αυλή έναν τενεκέ με μπαρούτι, αναφλέχτηκε και αυτό και του προκάλεσε βαθιά και εκτεταμένα εγκαύματα στο στήθος και στο πρόσωπο. Ο θάνατός του επήλθε στις 12.8.1956 στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν.

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc