Τελευταίες ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑΣ ΗΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΕΝΟΥ

Ο Δήμος Αθηένου  έθεσε επιτακτικά στη Πρεσβεία των ΗΠΑ, το θέμα της διάνοιξης της διόδου Πυροΐου (Αθηένου –Αγλαντζιά- Λευκωσία) και η οποία παραμένει αποκλεισμένη από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής από το 1974.

Ο Δήμαρχος κ. Κυριάκος Καρεκλάς, είχε συνάντηση μαζί με την Πρέσβειρα  των ΗΠΑ κ. Judith Garber, στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο Αθηένου όπου συζητήθηκε το θέμα της διάνοιξης της διόδου Πυροΐου και αφού της εξήγησε την αδικία που συντελείται για την περιοχή, της ζήτησε την υποστήριξη των προσπαθειών για διάνοιξη της διόδου. Προς την κατεύθυνση της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Λευκωσία κ. Σπέχαρτ.

Ο Δήμαρχος Αθηένου υπέβαλε αίτημα για την παραχώρηση στο Δήμο τρισδιάστατων μαρμάρινων αντιγράφων τριών μνημείων από τους αρχαίους Γόλγους (βόρεια της κωμόπολης) και τα οποία λεηλάτησε ο γνωστός αρχαιοκάπηλος Λουίτζι Τσιεσνόλα τον 18ο αιώνα και τώρα βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα άγαλμα και ένα αέτωμα από το οποίο προέρχεται το σημερινό έμβλημα του Δήμου Αθηένου.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ κ. Judith G. Garber με αφορμή τη συνέχιση της διεξαγωγής αρχαιολογικών ανασκαφών στον Αρχαιολογικό Χώρο Μάλλουρα, στην Αθηένου από την αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Davidson της Βορείου Καρολίνας Αμερικής, οι οποίες συνεχίζονται  κάθε χρόνο χωρίς διακοπή από το 1990, κάτω από την εποπτεία του Δρ Μιχάλη Τουμάζου, από την Αθηένου επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και στο εργαστήριο της Αρχαιολογικής Αποστολής.  Ο Δρ. Μιχάλης Τουμάζου επεξήγησε  και παρουσίασε τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και τα ευρήματα της αποστολής όλα αυτά τα χρόνια. Η κ. Πρέσβειρα συναντήθηκε με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Davidson που βρίσκονται φέτος στην αποστολή.

 

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc