Τελευταίες ειδήσεις

Εγκαίνια του Μνημείου «Χάνι Μεστάνα» – 9.11.18

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων,  Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηένου, ανακοινώνουν ότι την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:30, θα γίνουν τα εγκαίνια της οικοδομής γνωστής ως «Χάνι του Μεστάνα», η οποία είναι κηρυγμένη σε Αρχαίο Μνημείο Α΄ Πίνακα.

Τα εγκαίνια, που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη, θα τελέσει η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου.  Η εκδήλωση θα σημάνει την ολοκλήρωση των δράσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018, που ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας ανάδειξης του πολιτισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η οικοδομή γνωστή ως «Χάνι του Μεστάνα» αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Αθηένου. Από το τέλος του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα λειτουργούσε ως πανδοχείο (χάνι), εξυπηρετώντας κυρίως τους αγωγιάτες και τους εμπόρους που περνούσαν από την Αθηένου καθ’οδόν προς Λάρνακα ή Λευκωσία. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης έγιναν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με συνεισφορά του Δήμου Αθηένου, και ολοκληρώθηκαν το 2017.

Copyright 2022 © Δήμος Αθηαίνου, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc