Ηλεκτρονικές Πληρωμές Λογαριασμών

 

Ο Δήμος Αθηένου παρέχει στους Δημότες του τη δυνατότητα εξόφλησης των Τιμολογίων τους από το Διαδίκτυο.

 

 

 

 

Επικοινωνία

 

Διεύθυνση: Δήμος Αθηένου Λεωφ. Μακαρίου Γ΄, Αρ. 2, 7600 Αθηένου Κύπρος

Τηλ.: +357 24811370

Γραμμή Δημότη: +357 24524004

Ε-mail: mail@athienou.org.cy

 

 

 

 Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου

 

Το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου δημιουργήθηκε για να παρουσιάσει την ιστορία της Αθηένου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Κάθε τοπική ιστορία αποτελείται από αμέτρητες συλλογικές και ατομικές ιστορίες και όσο τοπική και αν χαρακτηρίζεται, στην πραγματικότητα εξαπλώνεται στα πέρατα του κόσμου.

 

 

 

 

 Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτημάτων

 

Ο Δήμος μας προσφέρει ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων μέσω διαδικτύου ώστε να μην είναι απαραίτητη η επίσκεψη των δημοτών στις υπηρεσίες του Δήμου. Το αίτημα σας προωθείται αυτόματα στην αρμόδια υπηρεσία προς διεκπεραίωση.

 

 

 

 

 Εγγραφή στο Ενημερωτικό μας Δελτίο

 

Ο Δήμος Αθηένου στα πλαίσια της αναβάθμισης της επικοινωνίας με τους δημότες του αποφάσισε να εφαρμόσει σύστημα ηλεκτρονικής ενημέρωσης δημοτών μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e–mail).

Τα στοιχεία που θα καταχωρήσετε θα αξιοποιηθούν για τη συνεχή ενημέρωση σας σε διάφορα θέματα όπως: ανακοινώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, δελτία τύπου, δραστηριότητες Υπηρεσιών του Δήμου κλπ.

 

Τελευταίες ειδήσεις

ΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΘΗΕΝΟΥ

Με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:00 η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Αθηένου, που έγιναν από τον Έντιμο Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή. Το Μνημείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηφαίστου και Ελευθερίου Βενιζέλου, στην Αθηένου.

Πρόκειται για ένα συλλογικό μνημείο  που απεικονίζει τις ανάγλυφες μορφές των εννέα πεσόντων και των τριών αγνοουμένων της Αθηένου κατά την περίοδο από το 1955 ως το 1974.

Πριν την έναρξη της τελετής έγινε παρέλαση μπάντας και αποσπασμάτων με πορεία από το Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο προς το Μνημείο και στην οποία συμμετείχαν οργανωμένα σύνολα της Αθηένου, ενώ παιάνιζε η μπάντα του 68ου Συστήματος Προσκόπων Αθηένου. Ακολούθησε τρισάγιο από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και το ιερατείο του Δήμου. Στη συνέχεια απηύθυναν ομιλία ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. Σε συγκινητικό κλίμα σύντομη ομιλία έγινε και από την εκπρόσωπο των οικογενειών των συγγενών των πεσόντων και των αγνοουμένων Αθηένου κ. Πανίτσα Ματσούκα. Η εξαιρετική χορωδία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου, με μαέστρο την κ. Χριστίνα Χατζηστάθη, τραγούδησε πατριωτικά τραγούδια. Ο κ. Κύρος Λυτρίδης απήγγειλε σύντομο ποίημα, εκ μέρους συγγενή των αγνοουμένων.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια των ανάγλυφων των ηρώων και αγνοουμένων, οι οποίες ήταν καλυμμένες με την

Κυπριακή και την Ελληνική σημαία, από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Δήμαρχο Αθηένου, παρουσία εκπροσώπου των συγγενών των ηρώων και αγνοουμένων. Οι σημαίες διπλώθηκαν από μαθητές του Γυμνασίου Αθηένου, οι οποίες φορούσαν παραδοσιακές στολές, τοποθετήθηκαν σε κουτί και δόθηκαν στους συγγενείς των ηρώων και αγνοουμένων.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με μνημεία όπως αυτό, εκφράζουμε σεμνά και ταπεινά την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας, απέναντι σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και σε όσους ακόμα αγνοούνται, διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτη την ιστορική μας μνήμη, την πίστη και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και ομοψυχία τον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας. Οι κάτοικοι της Αθηένου, πιστοί στα διαχρονικά πατριωτικά και ηθικά ιδανικά της πατρίδας και διαπνεόμενοι από τις πανανθρώπινες οικουμενικές αξίες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, ήταν πάντα παρόντες στο κάλεσμα για την προάσπιση της ακεραιότητάς της πατρίδας.

Στη δική του ομιλία ο Δήμαρχος Αθηένου ανέφερε ότι το Μνημείο αποτίει τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στα ηρωικά παλληκάρια μας, που δολοφονήθηκαν στους διάφορους αγώνες του μικρού νησιού μας, βάζοντας πάνω απ΄ όλα το ιερό καθήκον προς την πατρίδα τους. Το Μνημείο απεικονίζει τους πεσόντες Αρτέμο Φραντζέσκου, Τουμάζο Τουμάζου, Χριστάκη Βύζακο, Μιχαήλ Ταππή, Ανδρέα Λουκά, Παναγιώτη Ματσούκα, Θεόδωρο Νίκου Σταύρου (Φώττηρο), Κώστα Τούμπα και Κώστα Παπαπαύλου, καθώς και τους αγνοούμενούς μας Βάσο Χειμώνα, Γεώργιο Πίκη και Ευάγγελο Λύτρα. Όλοι, εμπνευσμένοι από τη δράση των προγόνων τους, αγωνίστηκαν ηρωικά και με αυταπάρνηση απέναντι σε μεθοδεύσεις και επιβουλές εναντίον της ακεραιότητας της Κύπρου, εκπληρώνοντας στο πλαίσιο αυτό ακέραια το χρέος τους.

Το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Αθηένου έχει φιλοτεχνήσει, μετά από επιτυχία σε ανοικτή εκδήλωση ενδιαφέροντος και αξιολόγηση της πρότασης από ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή, ο καλλιτέχνης κ. Φίλιππος Γιαπάνης και τον σχεδιασμό έκανε το συνεργαζόμενο Αρχιτεκτονικό Γραφείο του Άγγελου Σαββίδη.

Το συνολικό κόστος του Έργου ανήλθε σε €100.000. Ποσό 10.000 παραχωρήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών και ποσό €8.000  από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Όλο το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από τον Δήμο Αθηένου.